OTHER ENTRY

Friday, May 6, 2011

sangat memerlukan pendapat anda ~

korang-korang , saya sangat kompius sekarang nihh.. korang bole tolong ?


korang rase mane patut myzasuki sambung study ? kolej matrikulasi pahang-sains or , uitm- pengurusan bank ? huwaaa ! :'(  saya benci bile saya kompius !

20 comments:

Najwa Kornain Official Blogspot said...

haiya haiyaa. saya juga kompius..matrik atau uitm dipl akaun ! hua hua hua

myzasuki said...

haishh ~ cmne nih? =.=

mizz_aainaa said...

pendapat sy..

kalau minat pengurusan bank.. better pergi sana..
kalau xminat.. pergi matriks..
matriks agak mencabarlah jugak..
so.. fikir2 kan lah yek.. ;)

Mrs Siwon said...

sains ~ better~

CERITA SAYA :D said...

same la ! sy pon dpt matrik pahang XD

farah said...

both pun ada pros and cons dia.

matrik - shortcut utk ke Uni. sebelah kaki dah jejak U, sbb asal dapat pointer 2 ke atas je mmg dah layak ada tempat kat U, cuma antara kena jaja ke tak ;p kehidupan kat matrik sangat stress sbb terkejar-kejar nk follow apa lecturer ajar. struggle., kena pandai bahagi masa. kalau gagal semester satu (bawah 1.5) bye-bye matrik, kalau second sem overall pointer bawah 1.5 pun bye-bye matrik & bye-bye universiti, kena amik dip pula, which lagi makan masa. kalau 2nd sem dapat overall pointer 1.5-1.9 ada chance untuk repeat, still short cut masuk U, kira nnt masuk u sama ng dak-dak stpm. masih blh fikirkan nak amik course apa kat U nnt dgn lebih byk pilihan lagi :)

diploma - kehidupan dah macam kat U dah. taktau nak komen apa sangat sbb tak amik dip. nnt nk sambung degree dah tak banyak pilihan sangat, depends dgn apa course yang kita amik time dip je. jangka masa lagi panjang utk perolehi degree; 3 tahun (dip), 2-4 tahun (degree) depends dgn U yang awk masuk & course apa awak sambung sbb certain U tak nak terima pengecualian jam kredit, maknanya walaupun subjek tu awak dh amik time dip, time degree pun awak terpaksa amik juga. sesetengah U awak blh skip dari amik subjek yang sama. diploma = skills better. matrik masuk U takde skill sangat. diploma lebih relax dari matrik. jaminan yang lebih sbb kalau diploma tak berapa nk bagus and malas nk smbung degree still sijil diploma itu laku. matrik sijil tak laku langsung.

haaa. panjang lebar kan? :p so buatlah keputusan yang terbaik. :)
good luck! :)

-nasihat dari dak ex matrik- :p

myzasuki said...

@mizz_aainaa : pengurusan bank tu pilihan terakhir mase isi upu..tak la minat sgt ~ hehe

myzasuki said...

@Mrs Siwon : really ? let me think first ~

myzasuki said...

@CERITA SAYA :D :really? awk amik tak ?

myzasuki said...

@farah : tengs ! sgt membantu~ love u :DD

Salmiza S. said...

memang konpius.... miza pon tgh konpius skg nie.... tpi bg miza, lau miza nk ambk dip, nnt menyesal plak xambk matrik~~~ nnt bln 9 taun depan mst putih mata tgk bdk2 matrik smbg degree..., kita bru level dip.... huhuhu.... anyway..., solat istikarah jgn lupa dear.... =) owez pray 4 u.!! =)

KEREZY_NUT!!! said...

sebenar nya 22 2 ok jek..nengok atas minat kt..kt owg just bleh bg pendapat jek tp kamoo yg lebih tau mana satu yg kamoo lg suka or nak kan...

matrix:matrix nie biasa nya stdy dia susah cket x banyak...klu kt dapat pointer low susah untok kt sambong kat lain t sbb persaingan matrix kuat..

uitm:klu kt dapat pointer rendah cket maybe kt bleh gak sambong g kat uitm dlm kos yang sama..satu lg blaja kat universiti nie senang berbanding ngan matrix...n sbb senang pointer pun senang nak dapat tinggi..

ALLAHHUALAM....

Fariduddin El-Islam said...

haha..result brape? kalau agk2 boleh tahan tp rase n k repair crtain sbjek puye grade, p msuk mtrik. tp if rase reslt xbleh blah trima je twran ipta yg awk dpt skg.

Depens on u. bnda ni bkn isu. msuk mne2 pon sme. some people says join mtrik 1 year, then dgree 4 years, total 5 years. konon sekjp.

Actlly, join dip 3 years, dgree 2 years, total 5 years. so apa bezanya? tp syrtnya, u must proceed da same course & in da same ipta. if u da mnt kt crse tu, so xde mslh la. xpyh beban kpla nk pk course after dip.

Klau nk p ipta len, bru lah depends on trnfr credit. bg pgmblan pljr, keutamaan da tntu d bri kpd org dlm. if u from anthr insttion, ipta pikir byk kli nk ambik, means prsaingan tgi. tu yg kdg2 ada yg kne lelong.

Tp if u scre better in mtrix, xde mslh punye la..

ini aku? said...

err.. tak tau la. try tanya cekgu.. aku dulu konpiu aku g kaunseling. ahahahaah

myzasuki said...

@Salmiza S. : tapi kalo kite kire mase same jee..ntah lah..btw, tengs yaww :D

myzasuki said...

@KEREZY_NUT!!! : matrix mmg susa..tpi kalo kite usaha..ok je kan? tengs ~

myzasuki said...

@Fariduddin El-Islam : result biase2 je..5A only ~ :DD btw , tengs sgt2

myzasuki said...

@ini aku? : ckgu kaunseling skola tak membantu lah~ dlu pena pegi T__T

Mr iz said...

ala rilek je...he he h..buat solat minta petunjuk...selain tu minta pendapat otai otai...he he he... lepastu buat la pilihan yg terbaik... janji minat tu mesti ada...kalau tak ...payah ler jawab nye.... he he he

SiBudakKurus said...

result dah oke..better pergi matrik..xsusah pun masuk matrik kalau xbcmpur dgn kwn yg suke enjoy..sebb mtrik xbleh klua sesuke hati mcm kt U..so mse sume utk buku..org dpt 3a kt spm..ada dpt 4flat kt mtrik..sebb mtrik mmbntu utk smngt kte stdy..seriusly..nak2 KmPh..rmai jugk budk2 die mletup..