OTHER ENTRY

Tuesday, May 10, 2011

arigato ~

H A I ; )

disebabkan kekeliruan da lame tak update kertas conteng nih..so,entri kali nih nak say tankiu banyak-banyak kat mereka-mereka yang bagi pendapat .. so, sebagai tanda terima kasih , blog anda akan dimasukkan dalam bloglist kertas conteng(blog yg myzasuki follow jee..yang tak follow tuh maaf !) .. suke tak ? hee

antara comment-comment yang membantu :

 mizz_ aainaa kate
kalau minat pengurusan bank.. better pergi sana..
kalau xminat.. pergi matriks..
matriks agak mencabarlah jugak..
so.. fikir2 kan lah yek.. ;)
 farah kate
matrik - shortcut utk ke Uni. sebelah kaki dah jejak U, sbb asal dapat pointer 2 ke atas je mmg dah layak ada tempat kat U, cuma antara kena jaja ke tak ;p kehidupan kat matrik sangat stress sbb terkejar-kejar nk follow apa lecturer ajar. struggle., kena pandai bahagi masa. kalau gagal semester satu (bawah 1.5) bye-bye matrik, kalau second sem overall pointer bawah 1.5 pun bye-bye matrik & bye-bye universiti, kena amik dip pula, which lagi makan masa. kalau 2nd sem dapat overall pointer 1.5-1.9 ada chance untuk repeat, still short cut masuk U, kira nnt masuk u sama ng dak-dak stpm. masih blh fikirkan nak amik course apa kat U nnt dgn lebih byk pilihan lagi :)

diploma - kehidupan dah macam kat U dah. taktau nak komen apa sangat sbb tak amik dip. nnt nk sambung degree dah tak banyak pilihan sangat, depends dgn apa course yang kita amik time dip je. jangka masa lagi panjang utk perolehi degree; 3 tahun (dip), 2-4 tahun (degree) depends dgn U yang awk masuk & course apa awak sambung sbb certain U tak nak terima pengecualian jam kredit, maknanya walaupun subjek tu awak dh amik time dip, time degree pun awak terpaksa amik juga. sesetengah U awak blh skip dari amik subjek yang sama. diploma = skills better. matrik masuk U takde skill sangat. diploma lebih relax dari matrik. jaminan yang lebih sbb kalau diploma tak berapa nk bagus and malas nk smbung degree still sijil diploma itu laku. matrik sijil tak laku langsung.

haaa. panjang lebar kan? :p so buatlah keputusan yang terbaik. :) 
good luck! :)
 KEREzY_NUT kate.
matrix:matrix nie biasa nya stdy dia susah cket x banyak...klu kt dapat pointer low susah untok kt sambong kat lain t sbb persaingan matrix kuat..

uitm:klu kt dapat pointer rendah cket maybe kt bleh gak sambong g kat uitm dlm kos yang sama..satu lg blaja kat universiti nie senang berbanding ngan matrix...n sbb senang pointer pun senang nak dapat tinggi..
 Fariduddin El-Islam  kate
haha..result brape? kalau agk2 boleh tahan tp rase n k repair crtain sbjek puye grade, p msuk mtrik. tp if rase reslt xbleh blah trima je twran ipta yg awk dpt skg. 

Depens on u. bnda ni bkn isu. msuk mne2 pon sme. some people says join mtrik 1 year, then dgree 4 years, total 5 years. konon sekjp.

Actlly, join dip 3 years, dgree 2 years, total 5 years. so apa bezanya? tp syrtnya, u must proceed da same course & in da same ipta. if u da mnt kt crse tu, so xde mslh la. xpyh beban kpla nk pk course after dip.

Klau nk p ipta len, bru lah depends on trnfr credit. bg pgmblan pljr, keutamaan da tntu d bri kpd org dlm. if u from anthr insttion, ipta pikir byk kli nk ambik, means prsaingan tgi. tu yg kdg2 ada yg kne lelong.

Tp if u scre better in mtrix, xde mslh punye la..
 ini aku kate
err.. tak tau la. try tanya cekgu.. aku dulu konpiu aku g kaunseling. ahahahaah
 mr.iz kate
ala rilek je...he he h..buat solat minta petunjuk...selain tu minta pendapat otai otai...he he he... lepastu buat la pilihan yg terbaik... janji minat tu mesti ada...kalau tak ...payah ler jawab nye.... he he he 
  si budak kurus kate
result dah oke..better pergi matrik..xsusah pun masuk matrik kalau xbcmpur dgn kwn yg suke enjoy..sebb mtrik xbleh klua sesuke hati mcm kt U..so mse sume utk buku..org dpt 3a kt spm..ada dpt 4flat kt mtrik..sebb mtrik mmbntu utk smngt kte stdy..seriusly..nak2 KmPh..rmai jugk budk2 die mletup..
T E R I M A K A S I  H   !

2 comments:

mcm ni lah said...

cantik entry ni suka tengok

myzasuki said...

@mcm ni lah : suke tengok? tengs ! ;)