OTHER ENTRY

Friday, April 1, 2011

say no to april FOOL !

hai-hai !! arini 1 april atau lebih dikenali sbg april fool.. korang da kenekan kawan-kawan korang? kalo belom bagus lahh ..kalo yang dah and 'ter' tuh.cepat-cepat la mintak maaf ~ mane taw kawan-kawan korang simpan dalam hati ? kalo bawak mati susa korang nanti

erm, nak tanye bole? nape korang nak sambut april fool tuh?? name pon da de FOOL , korang tak rase ke korang FOOL bile sambut ?? adehh =.= korang taw tak yang april fool tu HARAM ? ke pura-pura tataw? kalo tataw meh myzasuki gtaw kenapa april fool tuh HARAM


Berkurun-kurun lama dahulu, kerajaan Islam Sepanyol yang telah lama bertapak di sana telah menghadapi kekalahan di tangan tentera Kristian. Maka penduduk-penduduk Islam di Sepanyol terpaksa berlindung di dalam rumah mereka untuk menyelamatkan diri dari tentera Kristian. Namun tentera Kristian tidak berpuas hati kerana tidak dapat menghapuskan orang Islam. Maka tersebarlah berita bahawa orang Islam yang ingin selamat boleh menyelamatkan diri mereka dengan menaiki kapal yang berlabuh di pelabuhan dan untuk memastikan berita itu benar mereka sendiri pergi menyiasat adakah berita itu benar.
Setelah pasti dengan khabar berita itu, maka beramai-ramailah orang Islam Sepanyol ke pelabuhan dengan harapan mereka boleh menyelamatkan diri dari tentera Kristian. Namun sebaliknya yang berlaku. Tentera Kristian mengambil kesempatan menghapuskan umat Islam dengan membakar rumah dan kapal-kapal di pelabuhan dan orang-orang Islam di Sepanyol dibunuh beramai-ramai termasuklah lelaki, perempuan dan kanak-kanak pada tanggal 1 April.Inilah hari yang diraikan oleh rakyat Sepanyol setiap tahun untuk mengingati kemenangan tentera Kristian ke atas orang Islam yang dibunuh oleh mereka dan inilah sejarah yang mengaitkan April Fool dengan orang Islam.
so? korang still nak sambut april fool ke? hey ! daripada korang sambut april fool , bek korang bace yasin untuk orang-orang islam yang terkorban tuh..wat Qiamulaill kee..berfaedah la sikit..kalo malas sangat sedekah kan lah Al-Fatihah..malas jugak? lantak korang laahhh
Firman ALLAH yang bermaksud
“Hai orang-orang yang beriman, janganlah kaum laki-laki menghinakan kaum laki-laki (yang lain), kerana boleh jadi kaum yang dihinakan itu, lebih baik dari kaum yang menghinakan, dan jangan pula kaum perempuan (menghinakan) kaum perempuan yang lain, kerana boleh jadi perempuan yang dihina itu, lebih baik dari perempuan yang menghinakan. Janganlah kamu cela-mencela sesama kamu dan jangan pula panggil-memanggil dengan gelaran (yang tidak baik). Seburuk-buruk nama ialah fasik sesudah keimanan. Barang siapa yang tidak bertaubat, maka mereka itulah orang yang aniaya.”
Surah Al-Hujurat: 48

info dari  islam itu indah

4 comments:

TAYAR PANCIT said...

yeah..say no to april fool..

myzasuki said...

btul-btul-btul ! :DD

Mr iz said...

betul sesangat ... saya menyokong dengan mengangkat kedua belah tangan ni...he he he

myzasuki said...

kaki tanak angkat?
hee :D