OTHER ENTRY

Saturday, April 30, 2011

cerdit to LINDA ; tutorial calendar archive

H E L L O

arini malas benor rasenya nak update blog ~ tapi dapat request dari LINDA,tataw sape tapi yang penting die pembaca blog kertas conteng .. to LINDA "tengs sebab rajin singgah sini , saya nak singgah blog kamu jugak tapi tak taw camne nak pegi sane .. kalo kamu bace nih ,tolong tinggalkan link blog kamu untuk saya jejak" :DD


ni first time linda request ,tapi sori sebab myzasuki wat dunno je..hehe

"hai myzasuki boleh tolong ajar tak mcm ne nk uat calendar kat bwh tu"
 kali ke-2 
actually myzasuki tak reti buat tutorial ~ tapi myzasuki try eh ?

  pegi dashboard > design > page elements > add a gadget > HTML/JavaScript
 copy code bawah nih , paste dekat HTML/JavaScript tadi
(blog ni disable right click , nak copy juz hightlight then tekan ctrl + c )
<div id="blogCalendar"></div>
<script type="text/javascript" src="http://lvchen-recentcomments.googlecode.com/svn/trunk/Calendar/1.0/calendar_pack.js"></script>
<script type="text/javascript">
Calendar.base="nama-blog-anda.blogspot.com";
Calendar.timeZone="+08:00";
Calendar.timeZoneCheck = true;
Calendar.drawTable();
</script>
<style>
#blogCalendar {
display:block;
text-algin:center;
border:1px dotted #F6358A; 
width:90%;


background: #ffffff;
}

#CalendarCaption a {
text-decoration:none;
}

#CalendarCaption {

border-bottom: 2px solid #F6358A; 
width:85%;
margin:auto;
}

#CalendarTable a {
font-weight:bold;
color: #F6358A;
}

.Today {

background: #F6358A;
font-weight:bold;
text-decoration:none;
}

#CalendarFooter {
font-weight:bold;
margin-top:5px;
margin-bottom:5px;

background: #FFC0CB; 
}

.yearInput {
color: #000000;

background: #F6358A; 
}

.monthTable {
color: #000000;

background: #F6358A; 
}
</style>
  code warna merah tuh untuk warna background , bole tuka ikut suke korang
 code warna hijau pon bole tuka jugak ikut warna yang korang suka ...

tataw nak cari code utk warna kat mana? bole tekan SINI

  nama blog tuh , kene tuka ikut name blog masing-masing tanpa http:// .. contoh ;
tulisukesuke.blogspot.com

 da siap edit ? save lahh :)

p/s : LINDA ~ kalo tak paham bagitaw taw..ni first time buat tuto :DD

4 comments:

Mr iz said...

eden torai yo....he he he he

myzasuki said...

@Mr iz : terai lahh ~ nnt da sukses gtaw eh?

Syafiq Salim said...

Panjangnyer coding... memberatkan blog nih... :)

myzasuki said...

@Syafiq Salim : eh tak lahh..saya gune ok jee..berat blog sy masih bawah 100kb taw :)