OTHER ENTRY

Thursday, March 10, 2011

si kancil ! part-1

haii ~

arini myzasuki nak post cite yang agak panjang setelah beberapa hari post cite yang pendek-pendek .. agak-agak korang nak bace tak ? ke da tanak singgah kat sini lagi ? sori yer .. ok, tanak ngarut panjang-panjang , myzasuki nak start cite ..


myzasuki naik kancil arinih? korang caye tak?
:DD
dongeng sungguh ! mane la kancil tuh larat nak bawak myzasuki yang makin kembang nih.. btul tak?? hahaha..actually nak bagi taw yang arini hari pertama myzasuki pegang stereng kete kancil ~ yang nih baru betul . setelah 2 minggu dapat lesen L akhirnye centre tempat myzasuki call jugak untuk ajar myzasuki driving .. siyes tak suke bawak kancil tuh .. nak bawak mini copper bole?? hee :DD

start blaja dalam kol 1petang ..panas gilerr. . da la pakai baju berlapis-lapis, kete lak tade aircond ! adehh , peluh-peluh dalam tuh ~ Encik.Zairul (pengajar) maaf ye kalo de bau-bau pelik .. anda pon bukan la wangi sangat.. hahahhaa

first-first masuk kete tuh EZ (encik zairul) da start bebel-bebel .. sepatah haram pon tak paham sebenarnye..tapi sempat jugak meng'iye'kan sebab tanak die kecik hati .. da habis bebel baru la EZ ajar camne nak bawak si kancil tuh .. so,myzasuki nak share sikit la bende-bende yang myzasuki blaja arinih :DD

sebelum memulakan perjalanan
-ofcoz la anda kene masuk dlam kete tuh dlu ~ hee
-betulkan tempat duduk
-then pasang tali pinggang
-check cermin sisi kiri dan kanan serta cermin pandang belakang
-check signal
-check wiper
-pasti kan gear dalam keadaan bebas
-sume da ok? hidupkan lah enjin
( EZ , ikut turutan tak nih?? maaf , myzasuki memang pelupa )
da buat sume tuh , EZ soh jalan ~ adehh .. nak tekan ape nih ? ( korang bole cakap myzasuki ni sengal,sebab die memang tataw pape sampai EZ pon pening kepala ) lepas 10minit , myzasuki da bole jalankn kete tuh walaupon se'slow' kura-kura .. eh, ok la kan? 10 minit jee..makne nye cepat jugak la myzasuki blaja kan? then EZ ajar naik bukit plak  ~

step naik bukit
-tekan minyak
-jalan sampai kat tiang no 1 then tekan clas ngn break
-free gear
-tarik handbreak
-letak due-due kaki kat lantai then tengok tayar depan, pastikan tayar msuk dekat dalam garisan kuning
-da ok angkat tangan , kalo tak ok , undur je laa ..
-time nak jalan , letak gear 1
-tekan minyak sampai 2 setengah
-lepaskan clas perlahan-lahan sampai 1 then tekan minyak smpai 2
-turunkan handbreak then jalan
-pasang signal kanan then pusing jangan sampai kene double line
( EZ , saya da hafal la step nih, wink ! )
lebih kurang cmnih lah..best kot
tapi slalu mati enjin kat sini
 10 kali ulang bende tuh, then EZ ajar care nak parking kete pulak..honestly , myzasuki tak ingak step yang EZ bagi..cume ingat jari-jari EZ jee..sebab time die terangkan , die gune jari .. yang myzasuki ingat cume ade 8 step ~ sori EZ

 

6 comments:

marshmallow said...

bestnya! weee~
saya baru daftar kot. ehehe takot >.<

myzasuki said...

memang best ~
dun wori lahh ..
nnt lame2 ok ;)

faiqah said...

nice blog dear:)

mohdamin said...

terbaek la cik mija oii..
t leh aja aku lak an??ngeeee

il ya na said...

haha lawak kan g driving school. penah sangkut kat parking! haha. sumpah cuak. nasib ada abg ensem tlg. suh pusing stering kanan kiri bagai, baru lepas. malu. tapi siap tukar no phone lagik ng abg tu. it was 6years ago ;)

myzasuki said...

faiqah : thanks dear

mohdamin : no hal lah ~ kmu bgi kete nnt sy ajar

il ya na : haha, mmg lawak ! waa , men tuka2 no ea? nak wat jugak lah :p