OTHER ENTRY

Thursday, January 6, 2011

ouh bantal busuk ! ;)A: Bantal busuk?? oooo biasa la kalo budak2 ade bantal busuk.
B: Masalahnye dia bukan budak.
A: Maksud ko?
B: Dah masuk U pun ade bantal busuk!!
A: erk?hahaha..sape de bantal busuk ? saye ! saye ! tapi bantal saya tak busukk..wangi taw..da 18 tahun . still de bantal busuk..watpe nk malu .. slamber sudaa.. hidup bantal busuk !!! hahaha .. ouh bantal busuk ! siyes saya akan rindu bantal busuk itu kalo saya terpakse tinggal kn nyee..huwaa .. psstt..saya nak bg taw..bukan saya sorang je taw de bantal busuk , adik pon ade..die sorok dalam almari..dy malu..tapi saye tak .. sebab dy pnye bantal da buruk .. saya  punye msih cantek ! yeay ~  jom kite tengok ape kate pakar Pakar Psikologi Kanak-kanak dari Institut Pendidikan Universiti Islam Antarabangsa, Dr. Mastura Badzis berkata tabiat tidak mahu renggang dengan bantal ini dipanggil clinging behaviour atau tingkah laku yang bergantung kepada sesuatu benda dan tidak mahu berenggang dengannya.
Ia tidak terhad kepada bantal atau anak patung sahaja, sesetengah kanak-kanak menjadikan kain selimut tertentu, sapu tangan dan seumpamanya sebagai objek selesa mereka.
Tingkah laku pautan (clinging behaviour) adalah sikap biasa yang sering terjadi kepada bayi dan kanak-kanak diperingkat awal, katanya.
Biasanya tabiat itu bermula di rumah dan berlaku kepada kanak-kanak yang kurang stimulasi dan mahukan sesuatu atau peneman untuk menenangkan diri mereka.
Kanak-kanak yang begini akan memegang bantal, kain atau anak patung sebelum tidur kerana rasa ingin ada seseorang bersama mereka, katanya.
Menjelaskan lebih lanjut, beliau berkata perlakuan menggentel bantal atau kain ini seakan memberi kanak-kanak tadi ketenangan dan keselesaan sehingga menjadikan mereka asyik. Dek keasyikan menggentel bantal tadi membuatkan mata mereka mudah terlelap dan perkara ini berulang-ulang sehinggalah ia menjadi satu tabiat yang sukar dikikis.
Kata beliau lagi, sesetengah kanak-kanak ini juga berbual dengan bantal atau anak patung kesayangan mereka.
Ini merupakan satu cara untuk mereka berkomunikasi dan ia dipanggil teman imaginasi (imaginary friends). Sebenarnya mereka mahukan seseorang untuk meluahkan perasaan, namun disebabkan kesibukan ibu bapa atau pengasuh, luahan itu terpaksa disalurkan kepada teman imaginasi tadi, kata beliau.  ( info dari berita harian )

p/s : hehe..saya memang perlukan bantal busuk utk dreaming2 ! 

1 comment:

Risna said...

Wah! sgt berinformasi kamu...